Sahte Bek -False Back- Nedir?

 Sahte Bek -False Back- Nedir?

Bildiğiniz üzere Guardiola futbola yepyeni kavramlar, farklı taktikler kazandırmış veya var olan taktikleri çok farklı seviyelere çıkarmıştır. Sahte 9'u bambaşka boyuta taşımış, sonrasında sahte bek kavramını ortaya çıkarmıştır.
Peki nedir bu sahte bek olayı ?

İki bek oyuncusunun orta saha gibi merkeze yanaşması, orta sahadaki oyuncuların da hücuma katılması diyebiliriz kısaca. Oyunun aşamalarına bağlı olarak bir bek olmaktan orta saha oyuncusuna ve tekrar bek olmaktan geçişler gerektirdiği gerçeğini göz önüne seriyor. Yüksek düzeyde teknik yetenek ve taktik zeka gerektirir. Yani uygulaması oldukça zor bir taktiktir. Bu taktiği Bayern'de Hansi Flick, Alphonso Davies ile gayet iyi uyguladı ama biz, Guardiola'ya bakacağız. Guardiola topa sahip olmayı seven bir hocadır ve genelde oyuncuları pas seviyeleri üst düzey olduğundan top kaybetmezler ve pek de kontra atak yemezler. Kontra yeseler bile 5 saniye içinde topu alamazsan rakibi indir kuralı devreye girer ve faulle rakip durdurulur. Lakin bu kural işlemezse muhtemelen kalelerinde pozisyon görürler.

Guardiola'nın bu kadar yüksek bek harcamaları yapmasının nedeni, topla ileride oynamak ve bunu bekler ile yapmaktır. Resimde gördüğünüz eski bir kadro, 17-18 sezonundan alıntı bir kadro. İlk kadro takımın maç öncesi dizilişi. 4-1-2-3 gibi bir diziliş hakim. İkinci kadro ise sahte beklerin devreye girmesiyle oluşan yeni City düzeni. Sane ve Sterling kanat forvet gibi içeri giriyor, David Silva sahte 9'a, Kevin De Bruyne ise hücumda oyun kurmaya ileri gidiyor. Bu durumda sadece Fernandinho'nun kaldığı takımın orta sahasına Mendy veya Fabian 
Delp ve Walker beklerden içeri doğru geliyor. Bu olayı, bu sene Cancelo ile çok iyi yaptılar ve İlkay'ı golcü hale getirdiler (bunu ayrıntılı olarak aşağıda anlattık). False back olayı gerçekleştikten sonra takım bir anda 2-3-5 gibi bir dizilişe geçiyor ve hücumsal anlamda çok büyük bir üstünlük şansı yakalıyor.
2017/18 sezonundan bir örnek

Başta bahsettiğimiz gibi oyuncuların olağanüstü tekniği ve boş top kullanmamaları da kontra tehdidini minimuma düşürüyor. Top kaybı tehdini minumuma düşürüyor ancak top kaybı olduğu takdirde bekler, sahte bek rolündeyse tehlikeye yol açabiliyor. Bu aynı zamanda sahte bek kullanan takımların, tehlikeli ataklara karşı 3. stoper rolünü üstlenen defansif bir orta saha oyuncusu kullanmalarının nedeni oluyor. Guardiola burda da Fernandinho'yu kullanıyor. Veya Cancelo'nun arkasına hep bir stoper koyuyor. Bunu örneklerle de görelim, Stones sağ tarafta hep Cancelo'nun arkasında.
Stones'ın hep Cancelo'nun arkasında geldiği bir örnek

Bir de bu seneden örnek verelim; Resimde ki dizilişte gördüğünüz gibi Foden ve Bernardo Silva kanat forvet ve kopmakt görevindeler, İlkay Gündoğan sahte 9 iken Kevin De Bruyne ise hücumda oyun kurmaya ileri çıkıyor. Bu durumda sadece Rodri'nin tek kaldığı orta sahasına opsiyon olmaya gelen Cancelo ve Walker beklerden içeri doğru geliyor. Cancelo orta tarafa gelip oyun kurucu rolünde de görev alıyor ve İlkay'a attığı paslardan birinin örneğini aşağıya koyuyorum. Ayrıca Cancelo'nun bazı maçlarda ki ısı haritalarınıda görüyoruz. Pep, Cancelo'yu Bayern’de Lahm’a yaptığı gibi oyun kurucu bek / sahte bek rolüne soktu. Aralarındaki fark ise Bayern’de Lahm orta saha olduğunda sağ bek rolü başka bir oyuncu ile devam etmişti.
Sol Tarafta 2020/21 sezonundan bir örnek ve sağ tarafta Cancelo-İlkay bağlantısından bir örnek

Pekii Pep bu taktiği nerden buldu. Bu taktiği futbolculuğundan, Barcelona-Deportiva maçından esinlendiği gerçek. O maçta teknik direktör Cruyff, Guardiola'yı sahaya sürmüştü. Eee, n'olmuştu bu maçta? Cruyff, Barcelona'nın iki beki Ferrer ve Sergi'yi ortalanda ki Guardiola'nın yanına gönderdi ve oyunu o alandan yönetti. İşte aşağıda görüyoruz.
O maçta olan taktiğin 2d görünümü

Bu taktiği uygulamak bir hayli zordur ancak uygulandığında oyuna çok büyük etki eder.

Yorumlar

  1. Çok güze bir yazı olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Çok öğretici olmuş anlaşılır ve sade teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar