KRAMPONLAR TARİHİ

KRAMPONLAR TARİHİ

 Kramponlar ayakları korur, daha iyi şut çekmeyi sağlar ve feci sakatlanmalara yol açar. Günümüzde son teknoloji bir çok çeşit kramponlar mevcut. Bugün de bu kramponların tarihçesine bakacağız. İlk kramponun çıkış tarihi 1526'lara kadar yolu var bu yıllarda kramponlar kullanılmadığı için sakatlıklar epey çoktur ve bir gün 8.Kral Henry bir futbol maçına katılacaktır ancak sakatlanmasından çok korkulur ve ona özel bir futbol ayakkabısı yaptırılır. Yaptırılış yaptırılmasına ama çok ağırmışlar.

Her teki 500gr. ağırlığındaymış. 1800'lü yıllarda çivili, ağır kramponlar kullanılmaya başlanılmış. Önleri demirden yapılıyormuş. Pis burun çekilen şutlar acaba ne kadar da kalecilerin ellerini acıtırdı. O senelerde bu işe yatırım yapan firmalarda olmuş Hummel, Gola ve Dassler Brothers adlı firmalar sadece üç tanecik.  

 Dassler Brothers'lar 2. Dünya Savaşı'ndan sonra daha da çok üretime başlamışlar sonrasında bu iki kardeş ayrılmışlar ve iki rakip firma kurmuşlar Adidas ve Puma. 1998 yılında Nike'nda bu sektöre girmesiyle renkli, hafif, rahat kramponlar üretilmeye başlanılmış. Adidas bu işi en iyi yapan firmayken Nike'de bu işe ortak olmuş. Günümüzde on binlerce çeşit çeşit krampon ,binlerce firma bulunuyor.



KRAMPONLARIN DEĞİŞİMİ

Kaynak: Namağlup Tek Şampiyon Beşiktaş Dergisi Sayı:197 Yazı: Handan Kaloğulları

Yorumlar

Popüler Yayınlar