BARCELONA ÇÖKÜYOR MU?: EVET ÇÖKÜYOR HATTA ÇÖKTÜ

 BARCELONA ÇÖKÜYOR MU?: EVET ÇÖKÜYOR HATTA ÇÖKTÜ

Barcelona Şampiyonlar Liginde Paris SG'ye elendi. Belki şanssız bir eşleşme olabirdi ancak Barcelona çöküyor! Ve bu çöküşe birinin dur demesi lazım. Barcelona Şampiyonlar Liginde final, yarı final hatta çeyrek final bile göremez hale geldi. Barcelona'nın durumunu hepimiz görüyoruz: Messi takımı taşımaya çalışıyor.

Günümüzden çok eskilere gidelim, Barcelona'nın kurulduğu döneme. Barça'yı Hans Kamper yani Joan Gamper 1889'da çalıştığı gazeteye verdiği ilan ile kurdu bu kulübü. Takım isteklilerden, takımı benimsemiş insanlardan oluşuyordu. Gamper'de Katalonya'yı öyle benimsemiş ki Hans Kamper olan ismini Joan Gamper'e çevirmiş. Kulübü kurdu ve 100'den fazla gol de attı. Kulüp siyasi sorunlar yaşadı, Gamper intihar etti. Oralara hiç girmeyeceğim. Barcelona hep öz kaynaktan oyuncu yetiştirdi, formalara sponsor almadı, taki günümüze kadar...
Joan Gamper
Real'le de kıyasıya rekabetleri vardı, transferde de böyleydi mesela Di Stefano. Alfredo Di Stefano transferini Barcelona bitirmişti ama siyaset yine devreye girdi, oyuncu Real'e transfer oldu ve Şampiyonlar Ligi kazandı. Bu arada Di Stefano'da büyük topçudur bunu es geçmeyelim. Barça siyasete karşı da bir tavır koyuyordu aslında.
Alfredo Di Stefano ve Kupaları
Barcelona'yı Barcelona yapandı aslında La Masia'sı ama artık o da kalmadı... La Masia'yı başlatan, inşaa eden, kurandı efsane başkan Jose Luis Nunez ayrıca ilk Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunda başkan o idi. Bu La Masia projesini daha doğrusu mirasını Joan Laporta'ya ondan sonraki başkana bıraktı. Laporta'da bu mirastan Messi'ler, Xavi'ler, İniesta'lar, Puyol'lar, Valdes'ler çıkarttı. Transfer başarısıda; Ronaldinho, Deco, Eto'o gibi yıldızlardı, teknik direktörlük koltuğunda ise Rijkaard vardı. Ondan sonra teknik direktörlük rüya takımını oluşturacak La Masia evladı Josep Guardiola'ya devredilecekti. Onun zamanında Dani Alves, Zlatan İbrahimovic, David Villa transfer edildi. La Masia'dan ise Thiago Alcantara, Pedro, Busquets kadroya katıldı.
Raylar ise Sandro Rosell'in başkanlığa gelmesinde sonra kırıldı. Her şeyin para olduğunu düşündü. Real'in göğüs sponsoru Fly Emirates'in rakibi Qatar ile göğüs sponsorluğu imzaladı. Tarihleri boyunca hiç göğüs sponsoru olmayan bu köklü kulübe bunu yaptılar. Kulüp finansal işlemeye başlamıştı artık. Rosell bazı nedenlerden dolayı başkanlığı bıraktı. Olan ise Barcelona'ya oldu. Sonra benim 'Barcelona Düşmanı' olarak tanımladığım Josep Maria Bartomeu başkan oldu. O da eski başkanlardan kalan şeylerle 5 kupa kazandı. 2017'ye kadar da 3 kupa daha kazandı. Rakuten'le 220 milyon Euro'luk sözleşme imzaladılar. Kollar da ise Beko ile anlaştılar. Göğüste, kolda, şortta, tozlukta reklam vardı, artık takım reklam panosuna dönmüştü. Neymar satılmış onun yerine daha top sektirmeyi beceremyen, ayaksız Dembele alınmıştı. Bunu gibi yüzlerce Euro'lar harcanarak faydasız, gereksiz transferler yapıldı. La Masia'dan ise oyuncu çıkmıyordu çıksa bile 3-5 milyon Euro'ya satılıyordu. Suarez'i bedavaya şuan şampiyon olacak rakibine Atletico Madrid'e satıldı. Yeni oyuncular alındıkça takımın ruhu bozuldu. Bartomeu'nun yaptıkları ortaya çıkınca, mahkemelik olunca işler daha da karıştı. Şimdi başkanlığa Laporta yeniden geri döndü ve onun tüm vaatleri Barça'yı eski günlerine döndürmek.
Joan Gamper Barcelona'yı kurarken Barcelona adına derin vakitler vaat etmişti ancak dar zamanlara kaldı...
Mutlu hafta sonları.

Yorumlar

Popüler Yayınlar