36'lık Teknik Direktör:Ruben Amorim

 36'lık Teknik Direktör:Ruben Amorim

Nagelsmann (33)* ve daha çok genç teknik direktör son zamanlarda adından söz ettiriyor... Bugün Sporting Lizbon'u yaklaşık 20 yıl sonra şampiyon yapmaya hazırlanan Ruben Amorim'i anlatacağız.

Genç teknik adam, 2017 yılında futbolu bıraktıktan sonra teknik adamlığa başladı. Amorim için antrenörlük macerası, Casa Pia ekibinde başlamış ve ardından Braga B antrenör kadrosuna dahil edilmişti. 2019 Aralık'ta, Braga teknik direktörlük koltuğuna Amorim'i getirdi.

Genç antrenör, Braga'nın başında yalnızca 13 maça çıktı. Bu süreçte, Rangers maçı dışında, lig ve kupada çıktığı 11 maçın 10'unu kazanan ekip, bir kere berabere kaldı. Takımına, 3-4-3 formasyonunu oturtan Amorim, iki kez Porto'yu ve Sporting'i ve bir kez de Benfica'yı devirdiği bu periyotta Portekiz Kupası'nı da kaldırmayı başardı.

Sporting, 2020 Ocak'ta takımın yıldızı Bruno Fernandes'i Manchester United'a, Raphinha'yi ise Rennes'e gönderdi. 2018'den bu yana kulüpte başkanlık görevini yürüten Frederico Varandas, Ruben Amorim'in Braga'daki başarılı performansından sonra takımın başında getirmek için kollarını sıvadı, hem de bunu futbol tarihinde benzerine az rastlanacak bir yolla yaptı.35 yaşında, en üst seviyede sadece iki aylık deneyimi bulunan Ruben Amorim, Braga'ya tamı tamına 10 milyon euro fesih bedeli ödenerek takımın başına getirildi. Genç teknik adamın ilk 8 maçını kaybetmemeşti ancak taraftarların şüphesi devam ediyordu. Ta ki yeni sezona kadar...

Portekiz Ligi'nde son olarak 2002 yılında şampiyon olan Sporting, şampiyonluk özlemini dindirmeye doğru yelken açıyor. Amorim'in 'yenilmezleri', ligde çıktıkları müsabakaların 22'sini kazanırken 7 kez berabere kaldı. Geride kalan 29 hafta sonunda, Porto'nun 6 puan önünde namağlup lider konumda yer alan Sporting, Lig Kupası'nı da finalde Amorim'in eski takımı Braga'yı yenerek müzeye götürmeyi başardı.

Yaz döneminde, takımın önemli oyuncuları Wendel, Acuna, Pereira, Vietto, Rosier gibi isimlerle yollarını ayıran Sporting, tecrübeli Joao Mario'nun dışında ağırlıklı olarak Portekiz Lig'i içinden transferler yaptı. Kadronun düzenli forma giyen oyuncuları arasında Nuno Mendes(18)*, Gonçalo Inacio(18), Tiago Tomas(18) ve Matheus Luiz(22) ile Pedro Gonçalves(22) yer alıyor. Amorim takımın hem performansını yükseltti hemde takımı gençleştirdi. Portekiz'li teknik direktör gelecek yıllarda adından söz ettirecek gibi duruyor...
* '( )' Parantez içinde yazan rakamlar teknik direktörlerin ve futbolcuların yaşları.

Yorumlar

Popüler Yayınlar