9 Yıl Üst Üste Şampiyon : Bayern Münih

 9 Yıl Üst Üste Şampiyon : Bayern Münih

Bayern Münih bu sezonda şampiyon olarak üst üste 9.kez şampiyonluğunu ilan etti.  Hansi Flick'in takımın başında gelmesiyle adeta bir 'Avengers' ekibi olan Bayern'nin son 1,5 yılda oynadığı olağanüstü futbolla 2 sezondur muhteşem başarılar elde ettiler. Bu sezonda Bundesliga'yı kazanarak üst üste en fazla kazanan takım olarak Juventus'u yakaladı (Juventus'ta 9 kez üst üste şampiyonluk yaşadı). Şimdi bu şampiyonluğu 3 başlık altında inceleyeceiz... Bu başlıklar; Aidiyet Duygusu, Para ve Haksız Rekabet. Açıkçası para ve haksız rekabet konusunda katılmıyorum ama medyada ki algıları kırmak için nedenleriyle katılmadığımı yazacağım.
AİDİYET DUYGUSU: Bundesliga'nın kuruluşu, 1962'den bu yana yani 59 yılda tam 90 kez şampiyon oldular. Bayern'nin başarısı 10 yıllık değil 50 yıllık bir başarı. Bu başarıda en önemli şey para, taktik vs. şeylerden değil, en önemlisi aidiyet duygusu ve futbol bilgisi. Kulüpte başkanından tutun yönetim kurluna kadar tüm insanların futbolla bir geçmişleri var. Mesela yönetim kurlu başkanı Rummenigge, eski Bayern futbolcusu. Yönetim Kurulu üyesi Oliver Kahn, o da Bayern Münih'te şampiyonlar ligi kazanmış bir isim. En basit örnek ise Hansi Flick olacaktır. Flic'te eski Bayern Münih oyuncusu. Şimdi yeni görve gelecek teknik direktör Nagelsmann Bayern taraftarı. Kulüp bunu bilerek alıyor. Yani aile ortamı kurmak istiyorlar. Toni Kroos'un Real Madrid'e çok ucuza satılmasının sebebi B.Münih'li olmamasıydı ama T.Müller'in Manchester United'e 100 milyon €'ya satılmamasının sebebi ne yine aidiyet duygusu. Bayern Münih duygusal bir takım ve değerlerine sahip çıkan bir takım.
PARA: Evet adamların parası var ama nereden geliyor burası önemli ve nereye harcıyor. Örnek verecek olursak geçen sezon Premier Lig'i 20. bitiren Norwich City'nin yayın geliri 109 milyonken, Bundesliga'yı şampiyon bitiren B.Münih'in yayın gelirir 105 milyondu. Siz düşünün yani. Onlar paralarını diğer şeylerden değil futboldan kazanıyorlar ve futboldan harcıyorlar. Misal dünyanın en iyi sol beklerinden olan Alphonso Davies 10 milyon €'ya alındı. Örneklerle devam edelim; Lewandowski Dortmund'tan bedelsiz olarak transfer edildi yine bedelsiz olarak transfer olarak edilen isim Goretzka.
HAKSIZ REKABET: Ha buna açıkçası biraz katılıyorum, B.Münih'in diğer takımlara karşı biraz fazla üstünlüğü var ancak B.Münih'te yeniliyor. Haksız Rekbaet var denilen ligdeki Leipzig geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynadı. Borussia Dortmund bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde Manchester City'e karşı çeyrek final oyadı, hatta Dortmund'un biraz daha iyi kadrosu olsa yenbilridi City'i. Bu başarıları da göze almalıyız yani bu takımlar güçsüz mü oluyorlar şimdi?

Yorumlar

Popüler Yayınlar