Parayla Saadet Olur Mu?

 Parayla Saadet Olur Mu?

Son 15-20 senede futbolun gitgide bir endüstriye döndüğünü hepimiz biliyoruz. Ki buna 48 saatlik proje Avrupa Süper Ligi'ni de örnek gösterebiliriz. Bu bağlamda para gücüyle bazı kulüpler farklı seviyelere çıktı kabul ancak her şeyin para ile olduğu düşüncesi yanlış. Para denince de zaten akla gelen ilk hoca şüphesiz Pep.

City'e geldikten sonra kadroyu radikal anlamda değiştiren ve para harcayan bir tutum sergiledi. Daha sonra kemik kadroyu oturtup son 5 senede dünyanın en iyi takımını ortaya çıkarttı. Bu 5 senede dünyanın en zor liginde kırılmadık rekor bırakmadı üstüne 3 şampiyonluk yaşadı(bu seneyi de şampiyon saydım). Olağanüstü bir kadro kurdu. Medyada özellikle 'o kadro bende olsa ben de yaparım' cümlesi çok dönüyor ki ben buna çok katılmıyorum. Oyuncu grubunu yönetmek, onların sisteme oturtmak ve onları idare edebilmek başarı için en önemli etken.
Bu konuya güncel bir örnek verecek olursak; Thomas Tuchel. Sene başında Chelsea rekor harcama yapıp kağıt üzerinde bazılarınca City-Liverpool seviyesinde bir kadro kurdu. Kaleciden forvete eksiksiz bir kadrosu olmasına rağmen bi ara Chelsea 8.sıraya gerilemişti ve Atletico eşleşmesi şaibeli hale gelmişti. Hatta Lampard devre arası birkaç transfer daha istemişti. Tuchel geldikten sonra aynı kadro ile yaptıkları ortada. Küllerinden doğdu adeta bu takım. Şimdi de yine bir diğer 'para' takımı olarak nitelendirilen Manchester City ile Şampiyonlar Ligi finali oynacaklar. Yukarıda anlattığım gibi Lampard çok para harcadı ama oyuncuları yönetemeyince başarı elde edemedi. Tuchel'de PSG'de de para vardı ama orada istediği yapıyı orturtamamıştı. Şampiyonlar ligi finaline nasıl çıkardı diyorsanız Paris'te oyuncu başarısı vardı yani oyunu tek bir oyuncu üzerinden okuyabiliyorduk, bu da Mbappe ve Neymar'dı. Ancak Chelsea'ya geldiğinde başarının mimarı olarak Mount'u, Jorginho'ya, Werner'e vs. oyunculara bağlayamayız. Chelsea'da bir takım oyunu var, bunu Pep'te çok iyi yapıyor.
Uzun lafın kısası, çok paraya sahip olmak tek başına yeterli olmuyor. Doğru oyuncu ve doğru hocayı bulmadığınız sürece çok ileri gitmek zor. Şöyle de bir istatistik ile olayı kapatayım; Pep City'e geldikten sonra ondan daha fazla para harcayan iki kulüp var: PSG ve Manchester United. İkisinin de harcamasının karşılığını aldığı tartışılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar