Taxı Drıver

Taxi Driver

Hayata dair amacı kalmamış, yaşamı anlamlandırma çabası içerisinde olan fakat bir türlü başaramayan, yalnız bir karakterdir Travis. Varoluş sancısı çekmektedir, takılı bir rutine bağlı kalarak yaşamaktadır.. 

Travis geceleri taksi şöförlüğü yapmaktadır, bunun haricinde yaptığı bir iş yoktur. Arkadaşı yoktur, ailesi yoktur, sevgilisi yoktur, yaşam amacı yoktur.. Travis pek konuşmuyor, sadece bakıyor; insanlara, kavgalara, yerlerde sürünenlere, ve yağmurla temizlenenlere.. Travis'i etkileyen ve bir nebze olsun bu rutinden çıkaran 2 karakterle tanışır. Bu karakterlerin ikisi de kadındır. Birisi Betsy diğeri Iris'tir. Betsy'le flörtleşirler, Travis ondan hoşlanıyordur fakat Travis'in olmadık tavırları Betsy'den olumsuz karşılık almasına sebep olur. Iris küçük bir kızdır. Kötü işlere düşmüş bir fahişedir. Onu bu bataklıktan kurtarmak ister. Ama onunlada hep bir çatışma içerisindedir.

Travis'in yalnızlığından bahsedelim. İnsan yalnız kaldığında kendisiyle yüzleşir ve hesaplaşır. Ayrıca yalnızlık varoluş sancısına yol açar. Yalnızlıkla başa çıkçak epey zordur. Karakterimiz bunu alkolle, aldığı haplarla ve taksicilikle yapıyor. Betsy'nin de onu terk etmesiyle Travis oldukça derbeder oluyor. Böyle durumlar depresyona yol açar. İşler daha da büyürse agresifliğe doğru gider. Filmde de işler aynı böyle ilerliyor.

Travis'in travmatik bir yaşamı olması, psikolojik sorunları olması bizim onunla çok iyi bir empati kurabilmemizi sağlıyor. Dönüşmeyi istemiyeceğimiz fakat bir o kadar da benzediğimiz bir karakter Travis. Ve belki de onu bu kadar sevmemizin sebebide budur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar