Gönlüme Bir Ateş Düştü Yanar Ha Yanar..

''İşçisin Sen İşçi Kal'' : Tamirci Çırağı Şarkısı

Tamirci Çırağı'nda bir aşk hikayesi ele alınıyor. Çalıştığı tamirhaneye arabasını getiren bir zengin kızına aşık olan bir çırağın hikayesi. Çırak bu kıza görür görmez vurulur, onun için süslenir püslenir. Ama üst sınıf olan bu kız çırağa serseri der çeker gider. Umursamaz bile bizim çırağı. Ustada unut o romanları işçisin sen işçi kal der ve bu aşk böyle yaralı kalır. Şarkının hikayesi kısaca budur. Ama vurgulanan mesajlar çok şey anlatıyor.

Zengin kızının güzelliğinin yanında kibirli tavırları, tamirci çırağını umursamamayışı sınıfsal farkların net bir özeti. Kız üst mensuptur bizim çırak ise meslek öğrenmeye çalışan bir delikanlı. Farklı hayatlar işte..

Ustanın ''İşçisin sen işçi kal'' sözüde çok ağırdır aslında. Bizler gibilerin (üst sınıf bir yaşamı olmayan insanlar) hep işçi olduğu, işçi olacağı ve işçi olarak kalacağını vurguluyor. Açık açık söylüyor 'biz' gibi insanlara. İşçiyiz, işçi olacağız ve işçi olmaya devam edeceğiz.

Böyle aşklarında sadece romanlarda olduğu, benzerine ender rastlandığını da söylüyor. Usta boşa demiyor 'unut o romanları' diye..

Cem Karaca'nın yazdığı bu naif ve acıklı aşk hikayesi benim gönlümde çok ayrıdır...

''Ustam geldi, sırtıma vurdu, unut dedi romanları

İşçisin sen işçi kal giy dedi tulumları..''

Yorumlar

Popüler Yayınlar